Nytt forslag truer med å utestenge mennesker med utviklingshemning fra sosiale medier

KrF har lagt frem nytt forslag om å stille krav om aldersverifisering av brukerne på sosiale medier gjennom registrering og innlogging med BankID eller en tilsvarende løsning. – En god intensjon, men med ekskludering som konsekvens sier forbundsleder Tom Tvedt.

Det er økningen i unges psykiske problemer som er bakgrunnen for forslaget fra Olaug Vervik Bollestad, Dag-Inge Ulstein og Kjell Ingolf Ropstad fra KrF. Sosiale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok har en aldersgrense på 13 år, men tall fra Medietilsynet viser at så mye som halvparten av alle barn mellom 9 og 11 år er på sosiale medier.

– I dag klarer vi ikke å håndheve 13 års aldersgrense. Vi vet at halvparten av ni- og tiåringer er der. Vi er opptatt av at unger skal være unger. Algoritmene i sosiale mediene skyr ingen ting mot å markedsføre mot barn, sier Bollestad til NRK.

Hun mener reguleringen med BankID vil gjøre det likt for alle, og føre til at foreldre står i mindre press. Forbundsleder i NFU, Tom Tvedt, advarer mot å velge BankID som inngangsport til sosiale medier.

–  Dette vil ikke gjøre det likt for alle. Om man skal måtte bruke BankID for å logge på sosiale medier som Facebook vil mennesker med utviklingshemning nok en gang bli diskriminert mot og holdt utenfor, sier han.

BankID brukes i dag som verifiseringsløsning for en rekke tjenester, både for betaling og Vipps, men også for tilgang til informasjon gjennom NAV, Helsenorge og mye mer. Men for å få BankID er det krav om at du skal kunne bruke bankID eller kodebrikke på egenhånd, og personer som ikke kan det blir dermed utestengt fra å bruke tjenestene.

At personer med utviklingshemming er utestengt fra allmenne offentlige tjenester på grunn av manglende tilgang til bankID, er en problemstilling som NFU har tatt opp i mange år og som det fremdeles ikke foreligger en løsning på. Situasjonen for mange personer med utviklingshemming i dag er at de ekskluderes fra viktig digital kommunikasjon og digitale funksjoner.

–  Staten må jobbe for å sikre at flere får tilgang til de digitale arenaene i samfunnet. Om man nå skal innføre bankID-pålogging så må man samtidig sikre at lik mulighet for deltakelse og avslutte den diskriminerende praksisen mot mennesker med utviklingshemning, sier Tvedt.

NFU får støtte av Førsteamanuensis i kryptologi ved NTNU Tjerand Silde

– Det er åpenbart at KrF har gode intensjoner, men mangler kunnskap om hvordan teknologiene fungerer eller innser ikke konsekvensene av forslaget sitt.  Krav om Bank ID kan virke ekskluderende for dem som ikke bruker Bank ID, men som vil delta på sosiale medier, påpeker Tjerand Silde til NRK.

Olaug Bollestad har i etterkant av saken kontaktet NFU.

– KrF har sagt vi ønsker verifiserbar digital ID som påloggingsløsning på sosiale medier for å sikre en reell aldersgrense og forhindre overgrep mot barn. Derfor har vi sagt løsningen kan være BankID eller liknende, uttaler Bollestad.

Hun presiserer at hun er klar over problemstillingen, og vil følge det opp videre.

– Vi vet veldig godt at en sikker digital ID for utviklingshemmede har vært mangelvare i lang tid. Jeg stilte spørsmål om dette til statsråden senest denne måneden, fordi det haster å få en løsning på plass. En trygg oppvekst for barn på nett og likestilling for utviklingshemmede er viktige saker som ikke står i motsetning til hverandre, sier KrF-lederen.

6 juni 2023

Tips noen om siden